POLISI DAN PROSEDUR PEMBELIAN

BismillahirRahmaanirRahim.

Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Kepada semua pelanggan yang dihormati.

TKB Mall merupakan  platform dan juga kedai online bagi pelanggan membeli pelbagai barangan bagi semua lapisan masyarakat juga servis kepada anak-anak yang berumur dari 4 tahun sehingga 6 tahun.

TKB Mall ini yang dulu hanya terbuka kepada kepada ibu bapa yang menghantar anak-anak belajar di Tadika Khalifah Budiman sahaja akan tetapi sekarang telah berkembang dan terbuka kepada orang ramai.

Matlamat kami adalah seiring dengan “market place” yang lain dimana lebih besar diluar sana iaitu objektif untuk menjual barangan secara online dengan harga sangat berpatutan dan juga memudahkan

Berikut adalah beberapa maklumat berkaitan polisi dan prosedur bagi pembelian barangan daripada TKB Mall ini. Mudah-mudahan maklumat ini menjadi panduan bagi melancarkan urusan muamalat antara pelanggan, para pembekal dan pihak team TKB MALL.

  

 1. OBJEKTIF JUALAN BARANGAN

Objektif jualan barangan di TKB Mall adalah seperti di bawah:

 1. Kualiti barangan yang disediakan adalah terbaik.
 2. Harga yang ditawarkan adalah rendah dari pasaran.
 3. Kuantiti yang mencukupi dan tepat.
 4. Kadar masa yang berkualiti dan bersesuaian.
 5. Kemudahan proses yang meringankan.
 6. Kemesraan pengguna.
 7. Memudahkan pembelian barangan keperluan anak-anak bukan sahaja di untuk kegunaan tadika sahaja.
 1. POLISI URUSAN PEMBELIAN

  1. Bermuamalat dengan cara yang profesional dan mementingkan komunikasi dua hala.
  2.Barangan sesuai untuk peringkat umur dan kepada orang ramai.
  3.Pelanggan dikehendaki untuk memeriksa barangan yang dijual oleh pembekal dari segi jenis barang, kuantiti, kualitinya dan penghantaran. Hal ini bertujuan untuk mengelakkan daripada pelanggan membeli dan menerima barangan yang salah dari segi jenis dan kuantiti serta tidak berkualiti.
  4.Pelanggan dinasihatkan untuk menyimpan invois dan rekod pembelian Hal ini berkait rapat dengan prosedur pemulangan barangan yang akan disebutkan dalam PROSEDUR PEMULANGAN BARANGAN.

 1. CARA PEMBELIAN BARANG DI TKB MALL

Kaedah pembelian barang yang digunakan adalah secara online dan penghantaran secara perkhidmatan pos, kurier dan penghantaran barang diseluruh Malaysia menggunakan syarikat penghantaran barang yang telah ditetapkan oleh pembekal.

Setiap pembelian mestilah melalui laman website https://go.jomdaftartadika.com/ (TKB Mall).

3.1. Berikut adalah proses order yang berlaku dalam TKB MALL:

 1. Pelanggan akan membuat order di TKB MALL.
 2. Pelanggan akan menerima invoice atau resit pembelian.
 3. Pembekal akan membuat penghantaran kepada pelanggan dalam masa 24 jam dari pesanan yang telah dibuat kecuali Sabtu dan Ahad.(Penghantaran bagi order Sabtu dan Ahad akan Dilakukan Pada Hari Isnin Minggu Berikutnya.)
 4. Nombor tracking akan diberi kepada pelanggan setelah pembelian dibuat oleh pelanggan. No tracking tersebut akan diberikan di email pelanggan seperti tertera dalam resit.
 5. Pelanggan boleh menyemak nombor tracking yang telah diberi mengikut syarikat penghantaran yang telah dinyatakan dalam resit.
 6. Pelanggan boleh mengesahkan penerimaan barang dengan menghantar emel kepada TKB Mall.

 1. POLISI PEMBELIAN DI TKB MALL

4.1. Semasa Pembelian

 1. Pastikan pelanggan telah mengisi segala butiran maklumat dengan tepat pada ruangan check out.
 2. Selepas pembayaran telah dibuat, sila semak e-mel anda untuk memastikan anda menerima dua (2) e-mel, e-mel pembayaran dari ToyyibPay serta e-mel “Order Received” beserta Invois dalam lampiran e-mel tersebut.

 4.2. Selepas Pembelian

 1. Sila simpan Invois yang diterima di-emel kemudian dalam masa yang terdekat nombor tracking akan diberi kepada pelanggan.
 2. Pelanggan boleh menyemak status penghantaran barang mengikut syarikat penghantaran yang telah diberi dalam resit.
 3. Pastikan pelanggan sentiasa menyimpan maklumat detail khidmat pelanggan TKB Mall jika terdapat sebarang masalah berkaitan penghantaran.

4.3. Setelah menerima barang Pembelian

 1. Sila pastikan dan periksa barang yang terima adalah sama yang dibeli seperti dicatat dalam resit. Hal ini penting kerana kami menjaga kualiti barang yang yang diterima oleh pelanggan dalam keadaan baik.
 2. Pelanggan dinasihatkan untuk menyimpan email invoice sebagai rekod pembelian. Invoice ini penting sebagai lampiran ketika ingin memulangkan / menukar barang yang telah dibeli jika terdapat permasalahan.

  5.POLISI PEMULANGAN BARANGAN

  1.Pelanggan dibenarkan memulangkan/menukar barangan dalam tempoh lima (5) hari bekerja dari tarikh barang diterima kepada pihak pembekal yang telah membuat penghantaran kepada pelanggan.
  2.Penukaran/pemulangan barang seperti penukaran barang yang rosak juga tidak akan diterima selepas tempoh yang dinyatakan di atas.
  3.Penukaran/pemulangan barang yang dibeli hanya diterima jika:
     i)Penukaran/pemulangan dalam kategori barang yang sama (Contoh: pembekal tersalah membuat penghantaran kuantiti barang tersebut.
    ii)Penukaran/pemulangan barang pada barang yang rosak ketika sampai kepada pelanggan.
  iii)Kos pemulangan barang adalah mengikut perjanjian terma dan syarat yang telah ditetapkan. ( rujuk polisi refund barang) 4.pastikan keadaan barangan yang ingin dipulangkan dalam keadaan baik kecuali untuk barang yang ditukar kerana rosak;
  i)Bungkusan plastik bersih tanpa tulisan atau contengan
  ii)Keadaan fizikal barang adalah sama seperti ketika barang itu diterima.
  5.Pemulangan tidak diluluskan jika melibatkan order yang salah dari pelanggan. ( contohnya: salah order sais )
  6.Sila memaklumkan kepada pihak khidmat pelanggan TKB Mall jika terdapat sebarang pemulangan barang kerana kami perlu merekod semua data tersebut.

  6.POLISI REFUND BARANGAN
  1.Pelanggan dibenarkan untuk refund barangan dalam tempoh lima hari bekerja (5) dari tarikh barang diterima.
  2.Refund barangan hanya diterima jika:
  i)Barang yang dibeli tidak diterima kerana stok tiada seperti yang dipesan.
  ii. Kuantity barang yang dibeli tidak mencukupi atau salah barang yang diterima.
  3.Sila isi form refund barang untuk memohon pengembalian wang atas pembelian (refund).

 1. POLISI PEMBAYARAN

Pembayaran sepanjang pembelian di TKB Mall WAJIB dibuat di TKB Mall menggunakan ToyyibPay atau SenangPay melalui kaedah berikut:

7.1.FPX (Financial Process Exchange)

 • Pembayaran secara bank transfer di TKB Mall. Pembayaran ini disambungkan terus ke ruangan pembayaran ToyyibPay. Pelanggan boleh memilih FPX, seterusnya memilih bank pilihan pelanggan untuk membuat pembayaran.

7.2. Credit Card

 • Pembayaran disambungkan terus ke ruangan pembayaran ToyyibPay. Pelanggan boleh memilih Credit Card, seterusnya memasukkan maklumat kad kredit anda untuk pembayaran.

Nota tambahan:

 1. Pembayaran yang telah dibuat telah termasuk kos untuk penghantaran barang mengikut jenis barnag yang telah dibeli.

  8.DEPARTMENT DAN TALIAN UNTUK DIHUBUNGI
  1.Untuk maklumat pelanggan, sebarang masalah berkaitan dengan TKB Mall, pelanggan boleh berurusan dengan Jabatan khidmat pelanggan.
  2.Pembelian barang kelengkapan sekolah seperti uniform dan calendar adalah dibawah pengurusan Admin Department. Selain dari ibu bapa tadika yang berdaftar tidak boleh membeli keperluan ini.
  3.Manakala, pembelian selain barang yang terdapat dalam TKB Mall kami pelangagan boleh berhubung seperti nombor tertera di bawah.

 

Customer Services

 

Contact No:
Tel: 0102089485
Hunting Line: 03 – 51314978 ext 200

 

 Address

 

No. 26-1, Jalan Sungai Burung Y 32/Y,
Bukit Rimau, Seksyen 32, Shah Alam,
Selangor

Adalah dimaklumkan di sini bahawa pihak TKB Mall berhak untuk membuat perubahan kepada polisi dan prosedur ini dengan memberi notis kepada pelanggan melalui email atau rangkaian sosial whatsapp dan telegram dalam masa 24 jam.

Demikianlah polisi dan prosedur bagi urusan jual beli barangan di TKB Mall . Mudah-mudahan panduan ini memberi pemahaman, manfaat dan memudahkan segala urusan semua pihak yang terbabit. Semoga semua yang terlibat dalam urusan jual beli ini mendapat keberkatan dan pahala dari yang Maha Esa hendaknya.

 1. HAL-HAL YANG MENYEBABKAN BARANG LAMBAT DITERIMA.
  1.Sekiranya pelanggan membuat pembelian selepas waktu yang telah ditetapkan, pembelian tersebut akan diproses pada hari berikutnya.
  2.Sekiranya stok pembelian yang telah dibeli oleh pelanggan tiada di pembekal menyebabkan pembelian anda akan mengambil masa yang lama bergantung kepada stok tetapi pelanggan boleh menghubungi pihak khidmat pelanggan kami.
  3.Pelanggan membuat pembayaran secara transfer atau kad kredit. Hal ini kerana pemabayaran yang dibuat tidak success dan pelanggan tidak menyemak status pembelian tersebut. Ini akan melambatkan proses penghantaran dibuat oleh pembekal.
  4.Maklumat diisi tidak lengkap: Sila pastikan detail pembelian diisi dengan lengkap. Sekiranya maklumat tidak di isi dengan lengkap, akan menyebabkan proses penyediaan barang oleh pembekal akan mengalami kelewatan.
  5.Server down

Sekiranya berlaku isu berkaitan server, pembelian pelanggan akan terbatal secara automatik jika tiada sebarang pembayaran berlaku.

Sekiranya transaksi berjaya tetapi pelanggan tidak mendapat e-mel pengesahan order dan invois, sila Semak Spam Box e-mel anda.

Jika masih tidak dijumpai, sila lakukan langkah berikut;

 1. E-melkan butiran berikut; nama, alamat e-mel, nilai transaksi serta lampirkan screenshot e-mel notifikasi dari Toyyibpay ke mall@JomDaftarTadika.com
TKB Mall | Click, Choose and Get It Fast!
Scroll to Top
Scroll to Top